Sıkça Sorulan Sorular
İmplant Tedavisi
İmplant yaptırdıktan sonra çok fazla rahatsızlıklarım olur mu?
İmplant operasyonu sonrası geçici diş yapılır mı?
İmplant operasyonunun gidişatı, kemik tipi ve çenelerin kapanış ilişkilerine göre sabit veya hareketli geçici protezler yapılabilmektedir. Riskli vakalarda doktorunuzun önerisi ile geçici yapmadan iyileşme süreci beklenebilir.
İmplant operasyonu sonrası ne kadar sürede dişlerim takılır?
İmplant yaptırdıktan sonra takılan dişleri rahat kullanabilir miyim?
İmplant cerrahisi ve üst yapı süreci boyunca maksat her zaman doğal olana en yakın dişleri yapmaktır. Dişler takıldıktan sonra hastaların doğal dişleri ile aynı görüntü ve fonksiyonu kazanması amaçlanmaktadır. Uygun yöntemler kullanılarak genellikle bu durum sağlanırken, bazı ileri kemik erimesi olan vakalarda doğal olana en yakın dişler teslim edilerek özel temizlik ve hijyen önerileri hastaya anlatılır. Kemiğin çok eridiği bölgelerde gıda birikmesini engellemek adına hastaların çok dikkatli ağız bakımı yapmaları gerekir ve estetik olarak dişetini de içerecek farklı tip protetik yapıların kullanılması gerekebilir.
İmplant yaptırdıktan sonra kontrol gerekir mi?
Bütün dental işlemlerde olduğu gibi implant ve üst yapı süreci tamamlandıktan sonra rutin altı aylık kontroller önerilmektedir. Bu kontrollerde implant çevresi kemik miktarı, dişetinin sağlık durumu, çeneler arası kapanış ilişkisi, hastanın bakım seviyesi kontrol edilerek ileri bir problem olmadan vaka kontrol altında tutulur. Diş yaptırdıktan sonra uzun yıllar kontrol edilmeyen hastaların bir çoğunda implant çevresi dişeti problemleri ve kemik kayıpları görülebilir. Bu durumun en iyi çözümü rutin kontrolleri düzenli yaptırmaktır.
İmplant yaptırmayı düşünüyorum ancak kemiklerimin çok eridiği ve sinüslerimin sarktığı bilgisi verildi, ne yapmam gerekir?
All on four implant sistemi nedir, güvenle uygulanabilir mi?
İmplant üst yapı porselen parçaları geliştirilerek all on four sistemi günümüzde rahatlıkla kullanılabilmektedir. İleri kemik kaybı ve sinüs sarkması durumlarında, riskli kemik kazanma cerrahileri uygulamak yerine bütün çeneye kemiğin daha yoğun olduğu bölgelerde 4 veya 6 implant yerleştirilerek vida ile sabitlenen porselen üst yapılar uygulanabilmektedir.
İmplant yaptırmayı düşünüyorum hangi markayı tercih etmeliyim?
Gülüş Tasarımı
Gülüşümden memnun değilim, gülüş tasarımı yaptırmalı mıyım?
Gülüş tasarımı çoğu zaman tamamen kozmetik bir işlem olduğu için vaka detaylı olarak değenlendirilerek karar vermek gerekir. Artı ve eksileri düşünüldükten sonra hasta detaylı olarak bilgilendirilir ve karar hasta ve doktorun ortak fikirlerine göre verilir.
Ön dişlerimi yaptırmak istiyorum ne kadar sürede tamamlanır?
Dişeti durumu değerlendirilerek planlama yapılır ve dişetinin iyileşme süresine göre süreç değişebilmektedir. Dişeti durumu çok iyi ise dijital çalışılan bir sistemde aynı gün bile teslim edilebilir. Ancak çoğu vakada dişeti problemleri ve eski uyumsuz restorasyonlar bulunduğu için bir veya iki haftalık sürede tamamlamak daha sağlıklı olacaktır.
Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kanal tedavisi sonrası kaplama yaptırmam doğru mudur?
Kanal tedavisi sonrası diş dokularının büyük bir kısmı kaybedilmektedir. Kalan dokuların korunması amacıyla inley, onlay veya tam kronlar uygulanabilmektedir. Minimal doku kaybının olduğu durumlarda direk olarak uygulanan kompozit dolgular sağlıklı olarak kullanılmakla birlikte düzenli olarak kontrollerinin yapılması gerekmektedir
Ağrıyan dişim kanala gitmeden kurtarılabilir mi?
Detaylı bir muayene sonrası ağrının tipi ve dişin durumu değerlendirilerek kanal tedavisi yerine kuafaj tedavisi yapılarak dişin kontrolü sağlanmaktadır. İşlem sonrası semptomlara göre karar verilerek dişin idamesi sağlanmaktadır.
Restoratif Diş Tedavisi
Eski metal dolgularımı beyaz dolgular ile değiştirmem gerekir mi?
Bonding (Kompozit Lamine) işlemi önerir misiniz?
Dolgu yaptırdıktan sonra ağrım olur mu?
Çürük derinliğine, yapılan anestezinin tipine ve kullanılan dolgu matris cihazlarının travmasına bağlı olarak belli bir süre antienflamatuar ile hafifleyecek ağrılar olabilir. Ancak ağrı kesiciler ile geçmeyen şiddetli ağrı durumlarında doktorunuza başvurmanız önerilmektedir.
Dolgu yaptırdıktan sonra dişlerimin arasına gıda kaçıyor bu durum normal midir?
Geniş madde kaybı olan dişlerde bu tarz problemler oluyor ise doktorunuza başvurmanızda yarar vardır. Gıda kaçma problemi ilerleyerek daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Dolgu tedavisi dışında daha farklı bir planlama ile gıda kaçma problemleri giderilebilmektedir.
Çocuklarda Diş Tedavisi
Çocuğumun diş hekimi korkusu var ancak dişleri ile ilgili problemleri bulunuyor ne yapmam gerekir?
Çocuk diş tedavilerinin öncelikli amacı, çocuğun ağız içi problemlerini gidermenin yanısıra, diş korkusunu da ortadan kaldırmaktır. Tedavi öncesi uygun yaklaşımlar ve minimal ağrısız işlemler ile seanslara başlamak çocuğu diş koltuğuna alıştıracaktır. Çözülemeyen korku ve uyumsuzluk durumlarında sedasyon veya genel anestezi altında diş tedavilerin tamamlanması çocuğun ağız ve ruh sağlığı açısından daha olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Çocuğumun derin çürükleri yapıldıktan sonra şişilik ve ağrıları oldu ne yapmam gerekir?
Öncelikle tedaviyi uygulayan hekime durumu bildirmekte yarar vardır. Bu tarz komplikasyonlar çok derin çürük durumlarında yaşanabilir. Dişi çekmek yerine ağızda tutarak tedavi yapmak çocuğun çene gelişimi açısından önemlidir. Erken süt dişi çekimleri genellikle ortodontik problemlere sebebiyet verir. Çekim sonrası yer tutucu kullanmak yerine olan doğal dişlerin durması genelde hekimler açısından istenen bir durumdur. Ancak çözümlenemeyen iltihabi durumlarda, ilgili diş tedaviye olumlu sonuç vermezse dişin çekimi en sağlıklı tercihtir.
Çocuğumun dişleri çıkarken çok huzursuz oluyor ve bazen ateşi çıkıyor, ne yapmam gerekir?
Çocuklar genelde diş çıkarırken belli düzeyde ağrı ve rahatsızlık çekerler. Bunun sonucunda genel huzursuzluk hali ve ateş yükselmesi gibi semptomlar çok normaldir. Çocuğun huzursuzluğunu gidermek için genellikle kullanılan ateş düşürücü ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Bunun dışında lokal olarak uygulanan jeller çocuğun rahatsızlıklarını belli oranda giderir. Ağız içerisinde dişin çıktığı bölgede morarmalar görmek çok normaldir. Uzun süreli durumlarda doktorunuza danışmanız gerekebilir.
Çocuğumun süt dişleri sallanmaya başladı, ne yapmam gerekir?
Daimi dişler sürdükçe, süt dişleri sallanmaya başlar. Ön süt dişleri genellikle kendileri düşerken arka dişlerin çekilmesi gerekir. Bazı durumlarda ön süt dişleri de çıkmazsa doktor kontrolünde çekimleri önerilmektedir.