top of page

Zirkonyum Fiyatları 2021

Zirkonyum diş fiyatları 2021;


Zİrkonyum diş tedavisinin güncel fiyatları Türk Diş Hekimleri Birliği nin her yıl yayınladığı asgari ücret tarifesinde belirtmektedir. Liste içerisindeki Protez bölümü dahilinde Veneer Kron (Seramik)** şeklinde belirtilen kdv li rakamlar zirkonyum laboratuvar ücreti harici fiyatlandırmadır. İlgili sayfanın altında ** şeklinde açıklandığı üzere kıymetli metal veya zirkonyum ücreti hariç ibaresi, listedeki fiyatın üzerine zirkonyum dişin laboratuvar maliyetinin eklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu durumdan dolayı ilgili kliniğin çalıştığı laboratuvar ücretine göre zirkonyum diş ücretleri klinikten kliniğe değişkenlik gösterebilir. Türk Diş Hekimleri Birliğinin belirlediği fiyatlandırmalar asgari fiyatlandırma tarifesidir yani verilebilecek taban fiyatlardır, bu doğrultuda her hekim en az bu rakamlarla olmak üzere istediği fiyatlandırmayı verebilir.


http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/ekler/2021_Yili_Rehber_Tarife_Kitapcigi.pdf


Burada önemli olan konu, yalın bir şekilde zirkonyum diş ücreti çıkarmanın aslında hastaya çıkacak ödemeyi tam olarak yansıtmamasıdır. Normal şartlarda zirkonyum diş yapılacak bir vakanın önce muayene edilip röntgenlerinin değerlendirilmesi gerekir. Ardından diş eti sağlığının tam olarak elde edilmesi amacıyla çeşitli diş eti tedavileri gerekebilir. İlgili dişlere ekstra tedaviler yapıldıktan sonra final olarak zirkonyum tedavisine geçileceği için, en doğru olan yöntem hastanın detaylı bir muayene randevusu sonrası iyi bir planlama ile tedavinin total ücretlendirmesini yaptırmasıdır. Çoğu zaman kaç tane zirkonyum yapılacağına göre fiyatlandırma alan hastalar bir çok ekstra maliyetli işlemleri görünce ya tedaviyi ertelemekte ya da başka klinik arayışına geçmektedir.


Fiyatlandırmalar ile ilgili diğer bir konu ise kullanılacak zirkonyum materyalinin marka ve özellikleri ve bunu işleyecek laboratuvarın kalitesidir. Zirkonyum malzemesi çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Rutin kullanımı ince bir alt yapı malzemesi olarak hazırlandıktan sonra üstüne çeşitli marka porselenlerin işlenmesi ile üretmek veya dişin son halini verecek şekilde ilgili cihazdan çıkarmaktır. Tüm bunlar için farklı tip bloklar kullanmak gerekir ve farklı tip zirkonyumlar için bile fiyat farkları çıkabilir. Monoblok zirkonyum denilen ikinci tipte çok farklı markalar farklı kırılma dirençlerine göre blok üretmiştir. Özellikle kırılma riskinin olduğu vakalarda tercih edilmektedir. Laboratuvar kullandığı blokların fiyatına göre hekime belirli bir maliyet çıkarır, hekim de hastaya çıkarılan maliyete yansıtır. Zirkonyumun alt yapı olarak kullanıldığı vakalarda üst kısım için çalışılan porselen materyal ve markasına göre fiyatlandırmalar değişebilir. Zirkonyum beyaz bir metal olduğu için kendi başına estetik beklentileri tam olarak sağlayamaz. Üst kısımda çalışılan porselene göre estetik sonuç değişebilir. Bu durumda doğal diş renklerini ve şeffaflığını en iyi yansıtan tipte porselen sistemi kullanmak maliyeti arttırırken estetik sonucu geliştirmektedir.






Örnek bir planlama yapılarak maliyet hesap çıkarmak gerekirse;

-Diş Hekimi veya Uzman Diş Hekimi Muayenesi

-Çeşitli Röntgenler

-Diş eti Tedavisi

- 4 Adet Veneer Kron (Seramik)** + 4 adet Zİrkonyum Farkı


şeklinde listelenmiş fiyat kalemlerinden toplam rakam hesaplanabilir. Ödeme koşulları birçok klinikte değişiklik göstermektedir. İdeal olanı işleme başlarken hekimin laboratuvara karşı borçlu durumda olduğu için ilk seanstan ödemeyi tamamlaması ve bunu faturalandırması işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesini sağlar. Elden yapılacak çeşitli taksitlendirmeler çoğu zaman olumsuz sonuçlar doğurabilir ve hasta memnuniyeti azalabilir. Ödemeler için hekimlere veya polikliniklere ait pos cihazları çeşitli taksit seçeneklerini sağlamaktadır. Artık günümüzde bir çok banka sağlık harcamaları için de kredi sağlamaktadır.


Özetle, zirkonyum diş tedavisi veya zirkonyum kaplama olarak bilinen tedavi ücretlendirmelerinin, salt kaplama sayısına indirgenmeden tedavi planlaması ile birlikte çıkarılması, hastaya daha maliyetli sonuçları var gibi görünse de totalde daha sağlıklı bir tedavi süreci sağlayacak ve hasta- hekim ilişkilerini daha güvenli tutacaktır. Aksi takdirde ekstra çıkan tedavilerin sonradan yansıtılması can sıkıcı bir durum olmakla birlikte, gerekli tahsilatın yapılamaması tedavinin başarısını etkileyecektir.


KAYNAKÇA

  • Türk Diş Hekimleri Birliği Resmi Web Sitesi

http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/ekler/2021_Yili_Rehber_Tarife_Kitapcigi.pdf


Uzm Dr Esat Başol



33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page