top of page

ANKARA İMPLANT FİYATLARI 2022

İmplant fiyatları 2022; bir çok hastanın merak ettiği ancak çok farklı fiyatlandırmalar ve fiyat kalemleri gördüğünden dolayı kafasının karıştığı bir konu…


İmplant fiyatları 2022; yeni yılda özellikle pandemi süreci sonrasında birçok ürünün fiyatı artmıştır. Diş hekimliği hizmetlerinde fiyatlandırma için esas olan Türk Diş Hekimleri Birliğinin her sene güncelleyerek çıkardığı fiyat listesidir. 2021 senesinin ilk ayında yayınlanan fiyatlandırma listesine buradan ulaşabilirsiniz.


Diş Tedavi Fiyatları



Hastalar tarafından genellikle merak edilen implantın birim fiyat ücretinin ne kadar olduğudur. Ancak implant tedavisi çok komplike bir tedavi olduğundan dolayı, implant yerleştirme işleminin yanı sıra işlem öncesi ağız hijyeninin sağlanması amacıyla diş taşı temizliği ve küretaj işlemleri, ağız içerisinde akut durumda olan diğer işlemlerin yapılması implant yapılacak sahada diş var ise onun çekimi ve bölgenin greftlenmesi, implant sırasında ekstra greft ve biyomateryal kullanım gerekliliği cerrahi işlem sonrası duruma göre geçici diş yapılması, üst yapı aşamasında farklı ara parça ihtiyaçlarının olması ve çeşitli üst yapı materyal farklılıklarına göre çok geniş skalada fiyatlandırmalar çıkabilmektedir. Öncül tedaviler tamamlanmadan uygulanacak her implantın, başarısızlık ihtimali yüksek olduğundan implant uygulamalarının tekil bir şekilde sadece tek implant fiyatlandırmasına indirgenmesi hatalı bir tutumdur. Tdb fiyat listesine bakıldığında bir başka kafa karışıklığı implant fiyatlandırma kalemlerinin materyal hariç ücret olarak belirtilmesidir. Bu durumun sebebi uygulanacak implant tip ve markasına göre hekimin satın aldığı implantın farklı fiyatlandırmalarının olmasından dolayı materyal ücreti cerrahi işlem ücretinin üzerine eklenerek net fiyatlandırma yapılmaktadır. Ancak klinik rutininde hastalara cerrahi işlem ücreti artı implant ücreti şeklinde bir fiyatlandırma vermek yerine ilgili saha için uygun olan çeşitli implantların fiyatlandırmaları sunulmaktadır.


İmplant Fiyatları Neden Çok Çeşitlilik Göstermektedir?


İmplant fiyatlarının çok çeşitlilik göstermesinin esas sebeplerinden biri kullanılan implantın markasıdır. Türkiye'de aktif olarak faaliyet gösteren çok fazla yerli ve yabancı implant firması bulunmaktadır. Genellikle hekimler parça ve servis ihtiyacını iyi karşılayan ve uzun süredir piyasada güvenle kullanılan, üstünde çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmış firmaları tercih etmektedir. Kullanım kolaylığına göre genellikle hekimin ustalıkla kullandığı birkaç firma bulunur ve bir çok klinisyen hastalarına belirli seçenekler sunarlar. Marka seçim konusunda hastalara önerimiz hekime güvenmek ve onun sahayı incelemesi sonucu vakaya en uygun implant seçeneklerini sunmasını beklemektir.

Fiyat farklılıklarının bir diğer sebebi implantı uygulayacak ekibin tecrübesidir. Tecrübe arttıkça vakalardaki başarısızlık oranları azalacağı için programı daha yoğun olan tecrübeli bir hekimin fiyatlarını daha yüksek tutması gayet normal bir durumdur. Türk Diş Hekimleri Birliği yayınladığı fiyat listesini asgari ücretlendirme tarifesi olarak duyurmaktadır. Listede belirtilen fiyatlar hekimin talep edeceği minimum rakamlardır. Belirtilen rakamın ne kadar üstünde çalışılacağı tedaviyi uygulayacak hekimin kendi kontrolüne bırakılmıştır.

Günümüzde yoğun bir şekilde implant yapılan birçok klinikte implantlar perakende yerine toplu olarak alınabilmektedir. Toplu alım yapabilen kliniklere implantın maliyeti daha düşük olarak geleceği için fiyatlandırmada çeşitli farklılıklar olabilmektedir.

İmplant uygulamanın yanı sıra çeşitli ekstra tedavilerin gerektiği durumlarda birim implant fiyatına ek olarak ekstra maliyetler çıkmaktadır. Ağız içerisinde boşluk kısımlara implant uygulanacağı zaman eskiden çekim yapılan bölgede kemik erimeleri olmaktadır. Genellikle ideal olan, implant tedavisi sonrası çekim işleminden önceki orijinal kontürlerde işlemi sonlandırmaktır. Bunun için ekstra cerrahi işlemler ve materyaller kullanılır. Halk arasında kemik tozu ve membran olarak bilinen materyallerin seçim kriterleri çok detaylı olmakla birlikte ilk planlama aşamasında hekim çeşitli faktörleri değerlendirerek implanta ek olarak hangi materyalleri kullanacağını hastaya detaylı anlatır ve total fiyatlandırma buna göre çıkarılır. Tüm bu detaylar gözetilmeden de implant uygulanabileceği için çeşitli fiyat farklılıkları klinikler arasında görülebilmektedir.

İmplant yapay bir diş kökü olarak görev yapmaktadır. Asıl önemli olan hastanın dişsiz olan bölgelerine diş yapmak olduğu için üst yapı restorasyonları ile ilgili detaylı planlama uzun vadede hem konforlu hemde başarı oranı yüksek bir tedavi sağlayacaktır. Rutinde kemik içerisinde olan implantın esas parçasına ağız içerisinde olan ara parça bağlanarak diş takılmaktadır. Bu ara parçaların firmadan firmaya değişecek şekilde çeşitli maliyetleri bulunmaktadır. Bazı firmalarda implant ile birlikte fiyatlandırmaya dahil edilirken, bazı firmalarda ayrı olarak satılır. Bahsedilen bu ara parçalar küçültülmüş diş şeklinde olarak hazırlanan porselenin yapıştırılması şeklinde olabileceği gibi dişin direkt olarak implanta vidalanması şeklinde de olabilir. Burada vakanın detaylı olarak incelenip hekimin buna baştan karar vermesi ve maliyet hesabının buna göre çıkarılması gerekir. Bazen sonradan planlama değişikliklerine bağlı olarak ekstra maliyet çıkarılması iki taraf için de tatsız bir durumdur ve hekime olan güveni azaltmaktadır.


Hangi Menşeli İmplant Markası iyidir?


Uzun yıllardan bu yana Türkiye'de bir çok firma aktif olarak çalışmaktadır. Günümüzde hem yerli hem yabancı çok fazla sayıda implant firması bulunur. Neredeyse dünyada birçok ülkede implant üretilmekte ve Türkiye'de de satışa sunulmaktadır. Önemli olan hekimin vakayı inceleyerek bölgeye uygulanabilecek en iyi implantı seçmesidir. Ancak bu durumda hastalar kendilerine uygulanacak olan implantın bazen markasını çoğu zaman ise menşeyini bilmek isterler. Piyasada popüler kullanımı olan implant firmalarının menşeleri Amerikan, Alman, İsveç, Kore vb gibi devam etmektedir. Burada önemli olan üretim yeri bilgisinin hasta ile baştan paylaşılması ve onun da fikirlerine göre ortak bir karar vermek gerektiğidir. Kesinlikle hatalı olan durum marka seçiminin tamamen hastaya bırakılmasıdır. Vaka için uygun ekipmanları sağlayamayacak bir markanın seçimi tedavinin ilerleyen zamanlarında ciddi problemlere yol açabilecektir. İmplant markası seçimini hekim yapar ve hastalar bu marka ile ilgili bilgilendirilir.


Güncel İmplant Fiyatları 2022


Güncel implant fiyatlarını özetleyecek olursak, Türk Diş Hekimleri Birliğinin belirlediği listede, Kemik içi İmplant (Tek Silindirik İmplant Ücreti Hariç) şeklindeki kalem fiyatına hekim kullandığı implantın marka ve modelini hastasına belirterek onun da fiyatını ekler ve sadece implant uygulaması için çıkacak ücretlendirme belirlenir. İyileşme sürecinden sonra ise üst yapı dişi için listedeki Veneer Kron (Seramik)** şeklindeki belirtilen kalem ücretine alt tarafta çift yıldız ile açıklanan kıymetli metal veya zirkonyum ücreti haric ibaresine dayanarak hekim kalem fiyatının üzerine, kullandığı materyalin fiyatını ekleyerek implantın diş kısmının ücretlendirmesini çıkarır.

Örnek bir ücretlendirme yapabilmekamacıyla çekim yapılıp implant uygulanacak tek üye diş tedavisi için,

-Dişhekimi veya uzman dişhekimi muayenesi

-Çeşitli röntgen filmleri

-Diş Çekimi

-Kemik içi İmplant(Tek slindirik implant ücreti hariç)

-Sert doku greftleme (Greft ücreti hariç)

-Veneer Kron (Seramik)**

şeklindeki kalemlerden ücretlendirme hesaplanabilir. Örnek olarak hazırlanan planlamada vakanın durumuna göre daha farklı değişiklikler yapılabilmektedir. Örneğin her vakada sert doku greftleme gerekli olmayabilir. Bazen sert doku greftlemeye ek olarak sinüs kaldırma operasyonu gerekebilir ve hatta bazen yumuşak doku greftleme işlemleri gerekir. Tüm bu alternatifler tedavinin planlama ve muayene aşamasında detaylandırılmalıdır. Bu noktada diş hekimi veya uzman diş hekimi muayene işleminin tedavi aşamalarının en önemli kısmı olduğu bir kez daha görülmektedir. Listede belirtilen fiyatlar KDV dahil olacak şekilde hesaplanarak işlem sonrası hastalara e fatura kesilmektedir.

Sağlıkla ve mutlu kalmanız dileğiyle.


Kaynakça

-Türk Diş Hekimleri Birliği Resmi Web Sitesi

https://www.ado.org.tr/cms-uploads/2021/12/2022_Yili_Rehber_Tarife_Kitapcigi.pdf

Uzm Dr Esat Başol


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page